Coleen Rooney kontra Rebekah Vardy után honnan tudjuk, kik a barátaink a közösségi média korában?

3 Feb 2021

Egyikünknek sem lehet szüksége összefoglalóra, de itt van az események gyors áttekintése. Szerda reggel Rooney, Wayne labdarúgó felesége nyilatkozatot osztott meg Instagram- és Twitter-fiókjain, amelyek együttesen több mint 2 millió embert követnek. Kulcsfontosságú a benne rejlő költészet sűrítése – az emberek jól érezték magukat a sima mesemondás és a díjazott irodalom összehasonlításában -, de lényegében ennek forrása: miután gyanítottuk, hogy egy barát saját Instagram-sztoriját szivárogtatja a Nap elé, Rooney csapdát állított. Egy kivételével minden fiókot blokkolt a történeteinek megtekintésében, és íme, a hamis történetek, amelyeket megosztott – amelyek magukban foglalták az alagsori áradásról szóló beszámolót, és egyet arról, hogy Mexikóba látogattak, hogy felfedezzék a következő gyermeke nemi szelekciós kezelését – továbbra is megfordultak az újságban. De hát mit?Diadalmas utolsó sorának elhalasztására és egy kifejezésre, amelyet mindannyian karácsonykor feldíszítünk egy bögrére: „Ez… Rebekah Vardy fiókja.”

Vardy tagadja – kibernetikai szakértőt alkalmazott bizonyítsa ártatlanságát. Saját gazdag képeit is bevezette az eljárásba, elmondta a Daily Mailnek, hogy Rooney-val vitatkozni olyan, mint egy galambdal vitatkozni. Elmondhatod neki, hogy igazad van, és ez helytelen, de még mindig a hajadban fog élni. ”

Az internet vidáman tágra nyílt szemekkel nézett ki. A WhatsApp csoportjai felbukkantak az eset csínját-bínját boncolgatva, míg a Twitter meghajolt újonnan felkent védőszentje: Wagatha Christie előtt. Boldog figyelemelterelést biztosított – felüdülést a gyötrelemtől, amely 2019-es hírciklus.De számomra elég világosnak tűnik, hogy a történet iránti rajongásunk ennél mélyebbre nyúlik vissza. Valójában a katarzis egyik formája volt, mert az általa feltárt társadalmi média kapcsolat az online saját életünkben is megmutatkozik. Egyszerű tény, hogy a kiberbarátságok más módon játszódnak le, mint a való életben.

Nevetséges lenne azt sugallni, hogy bárki más barátsága megfeleljen a Shakespeare-i dráma szintjeinek, amelyek a Rooney kontra Vardy viszonyt árasztják el. . Az év mérgező barátságának gongja az övék, és egyedül az övék. Ennek ellenére az epizód kiemelte az online barátság néhány általános veszélyét. Most nem vagyok luddita, amikor online lépést tartok a barátaimmal – az internet globális, állandó kapcsolatot kínál, és csodálatos lehetőséget kínál a barátod imádnivaló új terrierjének megörökítésére.Mindazonáltal egyszerű tény, hogy a kiberbarátságok más módon játszódnak le, mint a való életben. Először is, a digitális élet performatív. Ez azt jelenti, hogy amikor online kapcsolatba lépsz a házidobozoddal – mondjuk, hogy kedveled Instagram-bejegyzéseit, vagy ha a nevét vicces kép alatt címkézed a Facebookon -, akkor nemcsak vele, hanem a személyes márkájával is levelezel. A kettő közötti szakadék soha nem egyértelműbb, mint amikor megpillantunk egy bejegyzést, amely makulátlanul összehúzottnak látszik, és a #livingmybestlife hashtaget viseli; amikor két órája meglátta, másnaposan terítette el a kanapén a TUC krakkoló morzsákat.

Ennek ellenére könnyű előtérbe helyezni a digitális személyt a hús és a vér helyett.Igaz, a legtöbben nem vásárolnák meg valakinek az Instagram-történeteit bulvárlapnak, mivel Rooney ezzel Vardyt vádolja. De ugyanígy gyakran vesszük őket névértékre, és nem törődünk azzal, hogy ellenőrizzük, valósággal harangoznak-e. Szégyenteljesen “megkedveltem” egy barátom vidám bejegyzését, annak ellenére, hogy tudtam, hogy az ellenkezőjét érzi a való életben, mert a megtisztított közösségi média verziója kevesebbet igényelt tőlem. És, hé, ha ezt az életének narratíváját teszi közzé az interneten, akkor így akarta őt látni, nem? (Egyébként ez a gerinctelen vonal, amellyel megvigasztaltam magam.)

Amikor megfordulnak az asztalok, és a saját életünkből származó részleteket kell megosztani, furcsa kognitív disszonancia játszik szerepet. Játszunk a tömegnek, de bizonyos intimitást is követelünk közönségünktől.Például szégyentelenül kukkoló vagyok, amikor más embereket üldözök, de amikor egy ismerősöm értetlenül jól informáltnak tűnik a nyaralásom során meglátogatott éttermekről, furcsának érzem magam, bár jól tudom, hogy jól tudom, hogy az Instagram-ot spamekkel láttam el paradicsommal elfojtott gnocchi, és ha nem követ engem, akkor a barátnője valószínűleg igen.

Egy másik megjegyzés: a tétet a közönség előtt emelik.Egy olyan megjegyzés, amelyet a való életben ugratásnak tekintenének, mélyre süllyedhet, amikor az internet teljes nézetében telepítik, amint az egyik Mumsnet-felhasználó arról számolt be, hogy felfedezte, amikor egy „közeli barát” blokkolta a Facebookon, miután jókedvűen megjegyzést fűzött egy bejegyzéshez. fiaskó, ahol a barát azt akarta mondani, hogy „az elsőbbség” az „azonnali” helyett. Paul M Barrett További információ

A közösségi médiában valóban rendszeresen bekapcsolódunk idegenekkel folytatott beszélgetésekbe. Például a leánybúcsú WhatsApp csoport, amit megértek, törvény kötelezi arra, hogy a leendő menyasszony életének legalább 84 különböző területéről származó adatokat tartalmazzon.Ez jó napokon remek módja új emberekkel való találkozásnak – rossz napokon azonban egy rövidítés a társadalmi páriássá váláshoz, amikor olyan viccet mond el, amelyet a legjobb barátja kivételével mindenki érzéketlennek tartana, aki csak emlékeztem, nincs a csoportban, mert ő a tényleges menyasszony. A füled ég, amikor megérzed, hogy egy kitörő csoport felkapja a szörnyű humorérzékedet.

Coleen Rooney és Rebekah Vardy köpése ellenállhatatlanul drámai – nem utolsósorban azért, mert utal a katasztrófára, amely a saját digitális életünk felületét. A legjobb, ha ezt nem ismeri el, és inkább lelkesen boncolgatja a WhatsApp ügyét valakivel, aki öntudatlanul a saját közösségi média őrültsége.