Könyörtelen, de nem szeretett: James Harden az NBA Cristiano Ronaldo?

7 Apr 2021

Mégsem valószínű, hogy a Houston Rockets gárdáját valaha is imádni fogják, legalábbis nem olyan mértékben, mint egy LeBron James vagy akár egy Stephen Curry. Stílus kérdése, nem pedig lényeg, ami megakadályozza, hogy sok kosárlabda rajongó valóban a szívébe vegye Harden-t. Ebben a tekintetben párhuzamokat kell vonni az NBA pontszerző gépe és a futballszupersztár, Cristiano Ronaldo között.

Természetesen a Rockets rajongói imádják Harden-t, éppúgy, mint a Juventus és a Real Madrid támogatói, Ronaldo jelenlegi és volt klub, illetve bálványozza a portugál csatárt.A Toyota Center belsejében rajongók figyelték Harden kivirulását az évelő hatodik embertől, akit Oklahoma Cityből kereskedtek, hogy 2012-ben elmeneküljenek Kevin Durant és Russell Westbrook árnyékából egy MVP-be, egyszemélyes támadó cselgáncsba; látták, hogy megvalósult az a munka, amely e potenciálba belefogott.

És értékelik – ahogy a madristaiak is tudták, hogy Ronaldo egyéni teljesítménye garantálja a csapat sikerét -, hogy mindig bajnoki kaliberű támadásuk lesz, Harden a fedélzeten van.

De mindkét férfi pontszámának robotikus könyörtelensége önmagában nem nyeri el a tömegeket a hazai arénáján kívül.

Harden és Ronaldo elit pontszerzők saját sportjaikban, térbeli megközelítést alkalmazva a történelmi pontok és célok visszaküldéséhez.Ronaldo több lövést készített, mint a Serie A bármelyik játékosa ebben a szezonban, és ez nagyrészt ugyanaz volt a történet Spanyolországban töltött ideje alatt, ahol őszintén nevetséges 450 gólt szerzett a Real Madrid csapatának kilenc szezonjának 438 meccséből. James Harden

Az NBA-ben senki sem lő olyan gyakran, mint Harden. Meccsenként 38,0 ponttal vezeti a bajnokságot – több mint hét ponttal több, mint az MVP Giannis Antetokounmpo uralkodója a második helyen. Több hárompontossal próbálkozik, és több szabaddobást végez, mint bárki más a bajnokságban, és mindkettőből többet is végrehajt. Az íven túli pontossága valójában 33,8% -os karrier-mélyponton van ebben a szezonban, de az a hatalmas hangerő, amellyel lő, történelmileg magas.13,8 hármasa és 14,3 szabadrúgási kísérlete karrier- és bajnoki csúcsot jelent – az Antetokounmpo a 10,8-as átlaggal az egyetlen olyan játékos, aki jelenleg meccsenként több mint 10-szer lép fel a vonalon.

Ez megkérdőjelezhetetlen tehát, hogy Harden és Ronaldo olyan gépeket szerez, amelyek puszta jelenléte révén a csapatok a címvédők szintjére emelkednek. De sok rajongó számára a szinte mesterséges hozzáállása a mesterségüknek.

Úgy tűnik, hogy a nem Houstont támogató kosárlabda-szerelmesek Harden által elkövetett szabálytalanságok gyártását ízléstelennek és nyilvánvalóan nem szórakoztatónak tartják.Hasonlóképpen, Ronaldót gyakran azzal vádolták, hogy kedvező döntéseket próbált vásárolni azáltal, hogy drámai módon túlreagálta az esetleges kapcsolatfelvételt. uralkodó fejlõ képesség – csodálni kell. De az ilyen ismételt, kipróbált mozdulatok nem okoznak ugyanolyan örömet, mint valami, ami teljesen improvizáltabbnak érződik, például egy staccato Lionel Messi dribbel négy játékos mellett, vagy a feje mögött álló Luka Dončić asszisztál.

Harden és Ronaldo stílusbeli hasonlóságai a gyengeségeikre is kiterjednek. Mindkettő karrierje során általában keveset kínált a védekezés terén.A YouTube összeállításaiban Harden hagyja, hogy az ellenfelek kísérteteket tegyenek rajta, és Ronaldo, amikor csapata nincs birtokában, megengedheti, hogy magas pozíciót töltsön el a védekező akciótól távol, ezzel energiatakarékosan. Harden becsületére legyen mondva, hogy ezen a területen javulás mutatkozott: meccsenként szerzett 2,0 szerzett labdája jó például a bajnokság harmadik legjobbjának holtversenyéhez. Facebook Twitter Pinterest Harden átlagosan meccsenként 38,0 pontot szerez, ami több mint hét ponttal magasabb, mint a ranglistán második Giannis Antetokounmpo. Fotó: Troy Taormina / USA Today Sports

A rajongók által a Ronaldo iránti ellenszenv nagy része, mondhatni, a közkedvelt imázsának és az általa észlelt rögeszmének az eredménye – nem is beszélve, újabban elhúzódó vádak szexuális bántalmazás miatt.A Harden gyűlölet korántsem olyan személyes.

De pusztán abban az értelemben, hogy mit csinálnak a játék helyszínén, a fő terület, ahol eltérnek, az a tény, hogy Ronaldo következetesen szállított ezüstöt csapatainak, míg Harden még nem nyert NBA-címet. A Bajnokok Ligáját – az európai klubfutball legkívánatosabb díját – ötször megnyerő portugált széles körben a futball egyik nagyszerű játékosaként tartják számon.Messi legerősebb szószólói közül is néhányan csendesen be fogják ismerni, hogy ha a kettő közül választani kellene egyetlen, nagy tétű játék mellett, akkor Ronaldo mellett teltek.

Harden viszont , néhány figyelemre méltó szezon utáni faux pas-val sújtja, például az az idő, amikor az OKC-n kívül a 2012-es döntőért küzdött, és a Miami Heat ellen, vagy pazarló szereplése a 2015. évi nyugati konferencia döntőjének 5. játékában, a Golden State ellen.

De mindkét állítás kissé igazságtalan. Bár Ronaldo karrierje során minden bizonnyal sok kulcsfontosságú eseményre kihatott, vitatható lenne, hogy öt Bajnokok Ligája-döntőjében csak egy igazán nagyszerű teljesítményt nyújtott – 2017-ben a Juventus ellen.Harden pedig 40 vagy annál több pontot szerzett nyolc rájátszásmérkőzésen, ez a szám csak James és Durant lehet jobb az aktív játékosok között.

A 34 éves Ronaldóhoz hasonlóan Harden is ellenállóbb lesz az életkor csökkenésével szemben. mint sok társa; képessége, hogy elkülönülést hozzon létre vagy szabaddobási lehetőségeket generáljon, képes ellenállni a fogyó atlétikának, és a sebesség csökkenése nem sértheti annak a játékosnak a kimenetelét, aki kezdetben valamivel lassabb tempót preferált.

A hosszú élettartam egy másik toll Harden sapkájában, és ez lehetővé teszi számára, hogy az MVP versenyek keverékében maradjon, és harmincas évekig megszerezze a címeket.De mégis sokak szemében hiányozni fog valami.

Hiánya miatt szembetűnő James vagy Messi művészi eleme egy fejlődő színdarabot olvasva, hogy segítsen senki másnak, vagy az éteri, felemelő. minőség Dončić vagy Kylian Mbappé improvizációjában található. Ezek az elképzelhetetlen ragyogás pillanatai, a finomhangolt technika és a brutális hatékonyság mesterségén túl, emelik a játékosokat az imádott emberek szintjére.

Harden koronázta meg az alapszakasz MVP-jét 2017-18-ig; valószínűleg az előző évben is el kellett volna nyernie a díjat. És Ronaldo ötször nyerte el a futball legrangosabb egyéni díját, a Ballon d’Ort. Megfelelően elismerik, tisztelik és tisztelik őket azért, amit csinálnak.A törzsi rajongások határain túl terjedő imádat azonban Messi, LeBron géniuszának varázserejére van fenntartva.